lunes, 14 de noviembre de 2016

L'agonia i els monstres de la UE

Gramsci deia alguna cosa així com que allò vell no acaba de morir, i allò nou no acaba de néixer. I entremig apareixen monstres.
Avui La Vanguardia ha publicat els resultats d'una enquesta de l'Eurobaròmetre realitzada el desembre de 2015 sobre la imatge de la UE. La mitjana de població amb una imatge positiva de la UE en els 28 països es del 37%. Aquests són els resultats per estats:
Població amb una imatge positiva de la UE:
Grècia 22%
Xipre 22%
Àustria 23%
Rep. Txeca 27%
Regne Unit 30%
Letònia 32%
Finlàndia 32%
Espanya 33%
Alemanya 34%
Holanda 34%
França 35%
Eslovàquia 35%
Dinamarca 36%
Estònia 36%
Itàlia 38%
Bèlgica 39%
Hongria 39%
Suècia 39%
Portugal 42%
Malta 43%
Luxemburg 45%
Bulgària 48%
Croàcia 51%
Lituània 53%
Irlanda 54%
Polònia 55%
Romania 57%
Val a dir que això no significa que la resta tingui una visió negativa ja que desconec com s'ha elaborat l'enquesta i pot ser que la resta es divideixi entre una visió negativa, ni negativa ni positiva, no sap no contesta, etc. No obstant això, les dades segueixen sent molt significatives. El percentatge de població amb una imatge positiva de la UE només supera el 50% a Croàcia, Lituània, Irlanda, Polònia i Romania. Només té tendència creixent a Croàcia i Polònia, i només es manté estable a Portugal i Itàlia. En els altres 24 països, la tendència és decreixent.
Les dades, sumades a l'escassa participació a les eleccions europees (la qual és inferior al 50% i descendent cada vegada), demostren que la UE s'ha despenjat totalment dels seus ciutadans. La UE és un òrgan que funciona de forma no democràtica i, el que és encara pitjor, contra els interessos de la seva pròpia ciutadania.
Un clar exemple és el Tractat de Lisboa, una còpia de la Constitució Europea que va ser aprovada en despatxos després que la major part de la ciutadania votés en contra de la Constitució Europea en referèndums. Un clar exemple de cínic postureig democràtic que molt probablement va servir als "tecnòcrates" per adonar-se que això de la democràcia anava contra els seus interessos (i els de les grans corporacions europees). Les formes opaques (fins i tot pels eurodiputats) com s'estan duent a terme les negociacions del TTIP i altres tractats de comerç neoliberals són un altre exemple del caràcter profundament antidemocràtic de la UE. Una dictadura dels mercats disfressada de democràtica. I dic disfressada perquè el paper del Parlanent Europeu (l'única institució escollida per sufragi de ciutadans amb nacionalitat europea) és totalment secundari en relació a altres com la Comissió Europea o el Banc Central Europeu.
La UE es troba en decadència i no sembla que hagi de durar gaires anys o dècades més, a no ser que de forma gairebé miraculosa es reorienti i faci un gir de 180%. El que més preocupa no és la mort de la UE, sinó els monstres que està creant, i crearà, durant la seva agonia. El feixisme, per exemple.
Les polítiques antisocials i les formes antidemocràtiques d'aquesta UE germanocèntrica estan provocant un auge dels nacionalismes exloents i de la xenofòbia en països com França, Grècia, el Regne Unit, Alemanya, Suècia, Holanda, Dinamarca, Hongria, Polònia, Finlàndia, Àustria... El que està passant és gravíssim i comença a recordar massa als anys 30 com perquè la UE segueixi exactament amb les mateixes formes i les mateixes polítiques, o fins i tot pitjor, reafirmant-se.

No hay comentarios:

Publicar un comentario