lunes, 14 de noviembre de 2016

El centre no existeix

Quan ens diuen que un partit o una persona és de "centre", què volen dir exactament? Què és el "centre"? De fet, existeix el "centre"?
Entenc que, a la pràctica, les esquerres defensen els drets dels oprimits, ja siguin treballadores, immigrades, dones, minories culturals, animals, etc. Les dretes, en canvi, defensen els privilegis dels opressors, ja siguin patronal, aristocràcia, Església, terratinents, etc. I per fer-ho utilitzaran les eines que facin falta, com per exemple la violència, els dogmes religiosos, la televisió, la por, el mite del somni americà... Eines que permeten tenir la societat confosa i dividida i, per tant, dèbil.
Aleshores, el "centre", què és si no un eufemisme del que entenem com a "dreta"? Què és si no una eina més per a confondre, dividir i debilitar la societat?
Es pot defensar opressor i oprimit a la vegada? Es pot ser neutral entre opressor i oprimit?
Es pot garantir el dret a l'habitatge sense afectar els beneficis de la banca?
Es pot garantir la terra als camperols sense reduir les acumulacions dels terratinents?
Es pot defensar el sistema de salut i de pensions públic sense amenaçar les perspectives de creixement de les mútues i assegurances privades?
Es pot dignificar el treball de les treballadores del metro sense acabar amb els privilegis dels centenars de directius?
Es pot alliberar el poble kurd sense que l'estat de Turquia aturi la seva ocupació i espoli sobre el Kurdistan?
Es pot garantir la llibertat de les dones sense acabar amb els abusos de poder que la nostra cultura atribueix als homes?
Es poden respectar els toros sense que els toreros els deixin de torturar a les places?
No es pot. Evidentment que no. Perquè encara que ens les hagin intentat ocultar, opressions com el masclisme, l'especisme o el conflicte de classe segueixen existint, sobretot ara que la classe privilegiada ens torna a atacar amb l'estafa financera i les reformes neoliberals. I en una situació d'opressió, o es defensen els drets de l'oprimit o es defensen els privilegis de l'opressor. No hi ha mitges tintes amb això.
"Centre" no existeix. "Centre" vol dir "dreta" de la mateix manera que, en una situació d'opressió, "neutralitat" vol dir "complicitat amb l'opressor".

No hay comentarios:

Publicar un comentario