La dreta neoliberal europea sap molt bé quin projecte té per Europa: el dels Estats Units. Un territori on els grans lobbies financers i d'assegurances facin negoci amb la nostra salut, les nostres pensions, la nostra educació... Les retallades i privatitzacions que hem patit aquests darrers anys, van en aquest sentit: convertir els nostres drets en productes de mercat.
Però la ciutadania europea no és la mateixa que domina als Estats Units. Aquí la mentalitat és més social, ja que no hem caigut a la jungla de l'individualisme, l'egoisme extrem i la por. Però aquí és on trobem el paper dels principals mitjans de comunicació, intentant difondre les idees neoliberals a través de programes com 'Economia en colors', emès a TV3 i on Sala i Martín intenta intoxicar-nos amb els seus dogmes econòmics.
En aquest escenari de progressiva pèrdua de drets socials i d'avenç del dogma neoliberal, a més d'una esquerra europea en hores baixes, és on s'emmarquen les negociacions secretes sobre el TTIP, un tractat que suposaria la destrucció total del dèbil estat del benestar i un enorme retrocés cap al model estatunidenc, arribant a donar més poders legals a les grans empreses que als estats.
Però si fem bé les coses, podem aconseguir redreçar el rumb i que el TTIP es converteixi en un tret per la culata pel gran capital. Primer perquè el TTIP està mobilitzant i unint les esquerres, des de les més radicalment anticapitalistes i anarquistes, fins a la socialdemòcrata. I segon perquè és una gran batalla que podem guanyar i que suposaria una enorme injecció de moral cap a unes esquerres europees molt afeblides en els darrers anys.
De moment, a Catalunya s'han mostrat a favor del TTIP els partits de CDC, Ciutadans, PSC, PP i Unió. S'hi han oposat ERC, CUP, Podem, ICV i EUiA. A la resta del continent el grup socialdemòcrata està molt dividit. Si seguim fent pressió social (com amb manifestacions de més de 100.000 persones a Alemanya el setembre passat), aconseguirem fer-los decantar cap al rebuig al TTIP i guanyar aquest pols al gran capital.
No hay comentarios:
Publicar un comentario