La darrera enquesta de Metroscopia sobre intenció de vot a les eleccions generals situa el conjunt de vots de Podemos i IU com a segona força amb el 20,5%, només a dues dècimes del PSOE (20,7%) i molt per davant del PP (15,9%). Si les formacions polítiques i moviments socials aconsegueixen crear un front d'esquerres que aglutini vots de Podemos, IU i també d'altres formacions rupturistes de menor pes, no seria descabellat pensar que una candidatura així pugui arribar a ser primera força a les eleccions generals de l'any que ve i posar les institucions al servei de la ciutadania. Recentement, una altra enquesta situava Syriza, la coalició de formacions d'esquerres grega, molt a prop de la majoria absoluta al Parlament de Grècia.
Malgrat l'optimisme aparent d'aquestes enquestes, crec que és imprescindible un aspecte molt més complicat i lent. Crec que paral·lelament és necessari que es produeixi una major implicació social en política perquè poguem parlar realment d'una candidatura ciutadana oberta, democràtica, transparent, plural i unitària, d'un front popular que es mantingui fidel a les demandes socials, que no caigui en velles lògiques partidistes i que sigui capaç de transformar les institucions amb l'implus d'una força social consolidada als municipis, barris i carrers. Una major implicació social que superi d'una vegada la concepció delegativa de la política i porti la lluita pel canvi a una dimensió transversal, de participació ciutadana i creació de teixit popular organitzat.
La força popular és la garantia que les transformacions polítiques que cal tirar endavant des de les institucions siguin possibles, ja que totes haurem de ser partícipes d'un canvi rupturista que no serà fàcil, que tindrà molts interessos en contra, però que serà l'única manera de recuperar la nostra dignitat com a societat.
No hay comentarios:
Publicar un comentario