sábado, 23 de enero de 2016

Què volen aquesta gent?

En l'últim any hem vist com els carrers, places i parades de metro de Barcelona s'estan omplint de policies armats. Sense arribar als extrems de París, ens fan pensar que la presència policial és necessària per combatre el terrorisme. Però em pregunto si no pot ser que això en comptes d'aturar el terrorisme, l'alimenti encara més. En el context actual, la presència creixent de policies amb armes de foc a les mans en espais públics manté la població sota la tensió de l'amenaça terrorista, la qual pot desembocar en la paranoia i, finalment, en la islamofòbia. En la por i odi a les persones musulmanes culpabilitzant-les del terror pel simple fet de professar una religió minoritària. La islamofòbia provoca el sentiment d'exclusió per part de la minoria musulmana, el qual en casos extrems pot provocar una reacció d'aïllament, extremització i confrontació amb la resta de la societat. De fet, la majoria de persones que van participar en els atacs a París eren francesos de segona o tercera generació.




Tot plegat evidencia que el problema és massa profund com per tractar-lo posant policies armats al carrer, l'efectivitat dels quals és discutible en cas d'atemptat (es posarien a disparar les armes de foc enmig d'espais concorreguts? Tindria gaire utilitat això? Té algun sentit com a mesura preventiva?). No té cap sentit que omplin els carrers de policies armats mentre els nostres estats autoritzen cada any la venda de milers de milions d'euros en armes, moltes de les quals acaben en mercats negres i a les mans d'organitzacions armades feixistes com el Daesh. No té sentit omplir els carrers de policies armats mentre no existeix una predisposició per la pedagogia i la integració, tant des de les institucions com des dels mitjans de comunicació. Al cap i a la fi, no té sentit omplir els carrers de policies armats en cap cas si tenim en compte que cada any al nostre país centenars de persones són torturades i desenes moren sota custòdia policial, fets que molt poques vegades són investigats. Això d'entrada ens hauria de fer dubtar de si els cossos policials realment existeixen per protegir-nos a nosaltres, o a algú altre.


Sí que té sentit, en canvi, omplir els carrers de policies armats si coneixem l'informe que va redactar l'OTAN el 2001. Aquell informe buscava preparar les forces armades dels estats membres de l'OTAN per fer front a revoltes populars per part de la seva pròpia ciutadania, no per part d'exèrcits estrangers. I no situava els exemples a països externs sinó en ciutats mitjanes franceses com Nantes o Lille. Casualment o no, aquest informe coincideix amb el procés de desmantellament de l'estat del benestar europeu sorgit de l'especulació desenfranada del seu sistema financer, el qual provoca l'exclusió sistemàtica d'una part de la població. Durant els anys posteriors a aquell informe van tenir lloc contundents aldarulls als suburbis de ciutats com París, Londres o Estocolm, així com la desestabilització d'estats com Afganistan, Iraq, Líbia o Síria, la qual ha portat a l'aparició i extensió de grups islamistes armats que, en casos com l'EI, diverses proves demostren haver rebut finançament, armament i altres suports per part de règims aliats dels estats membres de l'OTAN (com les monarquies del Golf o Israel) i fins i tot dels mateixos membres de l'OTAN, com Turquia o Estats Units, en el seu objectiu de derrocar el govern d'Assad. 

L'ús de la violència a l'Orient Mitjà és un dels causants de l'amenaça terrorista que ara suposadament volen combatre amb més violència (policia aquí, bombes allà). Però realment l'ús de la policia i l'exèrcit vol combatre el terrorisme islamista, o vol mantenir la població europea espantada, paranoica, confosa i immòbil? Ens acostumarem a la militarització creixent dels nostres espais públics, o exigirem solucions reals als problemes globals que patim?


No hay comentarios:

Publicar un comentario