No conec profundament el tema sanitari, però després de veure el programa .Cat d'ahir sobre el sistema de salut català, penso que s’han deixat alguns detalls prou importants:
• Qui és Boi Ruiz? Va ser director d’UCH, una patronal de mútues privades catalanes. Això garanteix la neutralitat i independència que es requereix a un conseller? Tenint en compte que està privatitzant el sistema públic de salut, aquest passat no resulta massa sospitós?
• El lobby de les mútues privades. Pràcticament no s'ha esmentat aquest tema. Només ho ha fet indirectament una pregunta de la presentadora que el conseller ha respost amb un escuet: "això és fals". I res més. Una absència bastant notable tenint en compte que existeix una sèrie de corporacions privades d'assegurances a Catalunya (Sanitas, CAPIO, ASC, Adeslas, Mapfre...) interessades en fer negoci amb la nostra salut. I on, per cert, La Caixa hi té milers de milions d'euros invertits. En canvi, sí que s'ha mencionat l'obra social de La Caixa en recerca sanitària. Tot bastant contradictori, o directament hipòcrita.
• Reflexió sobre la necessitat d'insubmissió davant el deute públic i les imposicions de l'estat espanyol. Per entendre la realitat cal tenir en compte que molts temes estan estretament interrelacionats. I tot i que aquest 14% de retallades en en el pressupost a ma sanitat pública es podrien haver evitat, patim problemes de fons com són el sostre de dèficit autonòmic (pactat per PP i CiU el 2010) o el deute de la Generalitat (el qual és la major partida dels pressupostos amb més de 9.000 milions d'euros). És a dir, estem allargant les llistes d’espera, precaritzant el treball dels professionals sanitaris i eliminant centres d’atenció primària per pagar milers de milions d’euros a Caixabank, el Santander, Banc Sabadell o bancs estrangers. Potser hauríem de reflexionar sobre això, també.
• Cap esment als nombrosos escàndols de corrupció sanitària encoberts per CiU i PSC (votant en contra reiteradament de compareixences i comissions d’investigació). En canvi, els dos únics representants polítics presents eren de CiU i PSC.
• Com es queixava la revista Cafè amb Llet, cap al·lusió al documental ‘La salut. El negoci de la vida’, un documental català que està guanyant nombrosos premis i que està sent silenciat a TV3 (ens recorda a alguna cosa?).
D’altra banda, algunes apreciacions destacables:
• La coincidència tant de Marina Geli (PSC) com de Boi Ruiz (CiU) en la privatització sanitària (que ells intenten anomenar amb eufemismes diversos com 'optimització' o 'concerts'). Evidència del complot sociovergent en el negoci amb la nostra salut.
• Cinisme desbordant i preocupant d’alguns personatges, com ara Boi Ruiz dient "Hem mantingut la qualitat" (on vou aquest home?) o “No estic gens preocupat per la sanitat pública” (quan ell mateix va animar els ciutadans a fer-se d’una mútua privada), o Bonaventura Clotet dient: “tenim una sanitat de luxe”, quan hi ha pacients que estan morint en llistes d’espera, quan s’estan tancant CAPs i plantes d’hospital senceres, quan els propis metges estan patint condicions laborals estressants (he arribat a conèixer el cas d’una cirurgiana que tenia jornades laborals de més de 24 hores seguides), o quan de vegades el propi hospital és qui promociona les mútues privades. Aquest cinisme reflecteix una enorme distància entre la casta política i la realitat quotidiana, on sembla que la primera visqui en una bombolla o un món paral·lel (potser és que ells van a la mútua privada perquè si no, no ho entenc).
• La Marea Blanca i la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública van tenir una presència en conjunt de 7 minuts contats de durada d’un total de 91 que va durar el programa (mentre que el conseller va ocupar pràcticament la meitat del temps en un programa que se suposa que és un debat). D'altra banda aquestes organitzacions socials no van tenir la possibilitat de respondre el que deia el conseller ni tampoc van tenir cap representant entre els 6 participants en el debat.
En fi, penso que si no parem els peus a aquesta gent que estan fent negoci amb la nostra salut, el que ens espera pot ser molt seriós. CiU és el partit més endeutat amb la Caixa. La Caixa té milers de milions invertits en mútues de salut privades. CiU retalla i privatitza la sanitat pública, amb la qual cosa entre 2011 i 2013 el lobby de mútues privades a Catalunya va augmentar un 11% els seus ingressos i va sumar 100.000 clients. És casualitat tot plegat?
No hay comentarios:
Publicar un comentario