domingo, 12 de abril de 2015

PSC i CiU fan campanya amb els nostres diners

El darrer butlletí d'informació municipal de Mollet em va semblar tan descarat que em vaig ficar a contar les imatges on apareix l'alcalde Monràs. Efectivament, apareix en un total de 62 fotografies, la qual cosa és especialment impactant si tenim en compte que el butlletí té 63 pàgines. A més a més, no informa de moltes activitats que s'han fet a Mollet però en canvi sí que està ple de notícies positives sobre el govern. Un butlletí pagat amb diners públics i que hauria de ser informatiu, plural i amb intenció objectiva, està sent utilitzat com a forma de propaganda pel govern de PSC-CiU. Si a més hi afegim la campanya 'Orgull de Mollet', buida de sentit però plena d'eslògans electorals, la manipulació que fa l'ajuntament dels diners públics resulta escandalosa. La propaganda electoral se l'haurien de pagar amb els diners dels partits polítics, que ja reben subvencions públiques prou quantioses per fer això.

Fa aproximadament un any em vaig queixar en aquest mateix diari del fet que el govern de Mollet fes propaganda a les pàgines del CONTRAPUNT amb els diners dels ciutadans. Ara veig que, en comptes de rectificar, el govern de PSC i CiU ha intensificat aquest joc brut. La campanya 'Orgull de Mollet' no té cap mena de sentit. No informa de res, no adverteix de res, no recomana res. És pura propaganda electoral, en alguns casos explícita. Però pagada amb els diners de les persones de Mollet. PSC i CiU senten pànic davant unes enquestes que pronostiquen una patacada històrica, i són capaços de qualsevol cosa per aferrar-se al poder. Però en aquest cas han arribat a un punt que em sembla una falta de respecte cap a la ciutadania, un joc brut del qual més que sentir orgull, sentim vergonya aliena.

Els terrorismes invisibilitzats

ALERTA!
Amenaça de terrorisme d'estat!
Vigileu si aneu al centre de Barcelona i llocs turístics perquè hi ha perill de terrorisme policial. S'han detectat desenes de policies amb armes de foc carregades. Vigileu perquè la setmana passada van detenir 37 persones pel simple fet de pensar diferent, i cada dia desnonen desenes de famílies de casa seva. A més, cada any una mitjana de 50 persones moren en custòdia policial al nostre país i centenars són torturades.
Es creu que una cinquantena de comissaries i mitjans de comunicació podrien ser focus de fonamentalisme policial.

ALERTA!
Amenaça de terrorisme neoliberal!
Vigileu molt si us poseu malaltes i aneu a l'hospital, perquè probablement CiU l'hagi privatitzat. Es veu que hi ha hospitals en què el propi metge ofereix la possibilitat de pagar i curar-te abans, altres que tenen les camilles acumulades al passadís i les llistes d'espera han augmentat.
Es creu que una cinquantena de seus de CiU i despatxos de la Caixa poden ser focus de fonamentalisme neoliberal.

ALERTA!
Amenaça de terrorisme capitalista!
Vigileu molt si aneu a Gallecs perquè pot ser que en comptes d'arbres i ocells us hi trobeu excavadores i ciment (sobretot a l'àrea de Santa Perpètua). L'ajuntament d'aquest municipi i l'empresa de la Generalitat Incasòl es volen vendre Gallecs. Es calcula que cada any 20.000 persones moren prematurament a l'estat espanyol degut a la contaminació atmosfèrica, per tant aneu amb compte.
Es creu que una cinquantena de think tanks de la patronal i despatxos de la Generalitat podrien ser focus de fonamentalisme capitalista.

ALERTA!
Amenaça de terrorisme masclista!
Vigileu quan mireu pel•lícules, anuncis i videoclips perquè s'han detectat centenars de casos sexistes on la dona és reduïda a un objecte sexual al servei de l'home. Es calcula que cada any desenes de dones són assassinades i violades al nostre país i milers de nenes pateixen transtorns alimentaris per voler complir els cànons estètics.
Es creu que una cinquantena d'agències publicitàries i camps de futbol podrien ser focus de terrorisme masclista.

La islamofòbia, l'antisemitisme del segle XXI

Desenes de dones assassinades al nostre país, el govern de CiU privatitzant el sistema sanitari, els mossos arrestant desenes de persones per raons ideològiques, el principal herbicida mundial declarat possible cancerigen per l'OMS, corrupció estructural en els principals partits polítics... Però la gran amenaça que es mostra a les portades i per la qual s'omplen els carrers de policies, és el jihadisme.
Evidentment que existeix una amenaça jihadista (com també existeix amenaça feixista encara que no se'n parli). Però estem tenint moments realment de paranoia que no tenen cap sentit. S'estan militaritzant els carrers del centre de Barcelona amb policies armats amb ametralladores arrestant persones pel simple fet de tenir la pell fosca o parlar àrab. I els mitjans de comunicació es centren en aquesta amenaça i releguen la resta de problemes (que no són amenaces, sinó problemes reals) a posicions secundàries o al silenci absolut.
A més, les notícies sobre aquest tema apareixen sempre descontextualitzades i buides d'anàlisi, alimentant així la islamofòbia i la por irracional. Per exemple, a la portada d'avui de la Vanguardia es diu que hi ha 50 mesquites que suposadament propaguen el salafisme. Però quin és el país que més finança i exporta el salafisme a la resta del món? Aràbia Saudita. Gran aliada diplomàtica i comercial de l'estat espanyol, que li compra petroli i li ven armament. És a dir que, indirectament, el mateix estat que suposadament combat el salafisme, l'està finançant.
Mentrestant, l'amenaça jihadista és utilitzada pel PP-PSOE per aprovar la cadena perpètua, i el mitjà per excel•lència al servei de CiU, La Vanguardia, l'utilitza per tapar els problemes principals tot desviant l'atenció cap el que fins ara no és més que una 'amenaça'.
Així el capital intentarà convertir la islamofòbia en l'antisemitisme del segle XXI. Un boc expiatori per tenir-nos espantades i distretes mentre es venen la nostra salut, la nostra educació i els nostres espais naturals.

La ciència com a dogma

Si la religió va servir com un dogma per controlar les ments de les masses, pot ser que actualment s'estigui utilitzant la ciència amb aquesta finalitat? De vegades sembla que les ciències socials hagin de copiar el mateix esquema que les ciències lògiques i elaborar models i teories purs i neutres aplicables a tots els casos humans, independentment del context històric, geogràfic o sociocultural...
Penso per exemple en la teoria neoliberal desenvolupada per l'escola de Chicago, que creu en el que ells anomenen 'lliure comerç' ja que pensen que l'economia s'autoregula. La teoria neoliberal resulta molt còmoda per aquelles persones que la creuen (i que tenen diners), ja que converteix l'economia en una ciència pràcticament matemàtica, però a la pràctica els resultats de les polítiques econòmiques que responien a aquesta teoria han acostumat a ser nefastos.
Si fins i tot en les ciències naturals com la química, la biologia o la física, les teories i fórmules desenvolupades no són aplicables al 100% dels casos i existeixen camps que encara escapen del coneixement humà, imaginem-nos amb les ciències socials, on tenim que cada individu i cada grup social és únic segons el context, i per tant poden respondre de formes molt diferents davant d'una mateixa teoria aplicada. Dos àtoms de nitrogen o dos estómacs a l'atzar acostumen a presentar moltes menys diferències que dos humans o dues societats a l'atzar, fins al punt que la química o la medicina han aconseguit crear uns models, fórmules i teories aplicables a la gran majoria de casos. 
Però en el cas de les ciències socials això sovint resulta impossible i de fet, potser no ha de ser aquest el seu sentit. Per què la ciència sempre ha de ser objectiva, empírica i reduïble a models extrapolables? Potser no cal, no? Potser la ciència també hauria de ser subjectiva (sobretot si treballa amb persones), i potser no hauria de pretendre ser neutra (de fet, mai ho és ja que la recerca sempre respon a uns interessos determinats), ni extrapolable a la resta de casos, sinó limitar-se a servir d'inspiració per altres casos sense implementar-la des de dalt forçosament com ha passat sovint.

Això és per exemple el que va passar durant la colonització europea, quan les potències imperialistes van implementar forçosament els seus sistemes - creient que eren els més eficients - en cultures i societats on la moneda, el monoteisme, la propietat de la terra o els modals occidentals no existien, i de fet tampoc els necessitaven. Aquesta implementació forçosa des de dalt va acabar conduint a catàstrofes com guerres internes, empobriment crònic i destrucció dels ecosistemes.
La implementació forçosa i des de dalt del neoliberalisme a Xile, del sistema representatiu a Iraq o del comunisme a la Unió Soviètica també va portar a desastres, començant per la repressió de la dissidència, a més de problemes estructurals com desigualtat, pobresa crònica i destrucció de la diversitat cultural i natural en el primer cas, violència estructural i estat fallit en el segon i desajustos econòmics i destrucció de la diversitat mediambiental en el tercer, per exemple.
Aquesta concepció modèlica i objectiva de les ciències socials ha atemptat contra el principi de subsidiarietat ja que ha estat imposat des de dalt i no ha respòs gairebé mai a la realitat social del país, i això ha provocat greus problemes que han esdevingut crònics (com veiem clarament a l'Orient Mitjà).
Per això quan ens pregunten per alternatives al capitalisme, potser no hauríem de caure en aquesta lògica tramposa de buscar un model teòric perfecte que es pugui imposar i que de sobte tot funcioni correctament. Sí que ens podem nodrir de moltes disciplines i teoritzacions, fins i tot de les teories econòmiques liberals, però per sort o per desgràcia la realitat humana presenta una sèrie de casos únics que requeriran l'aplicació de models únics en cada cas i, sobretot, des de baix, és a dir, de forma orgànica, segons el propi teixit social i cultural evolucioni, s'empoderi i es vagi corregint. Crec que hem de tenir els nostres models inspiradors que responguin als nostres valors culturals, però defugir models tancats i globalitzables.
Com va dir fa poc un membre del Seminari Taifa, la utopia, encara que ens resulti inimaginable o impossible a dia d'avui, és d'alguna manera la brúixola que ens guia cap a les transformacions humanes, i la lluita social i política del dia a dia és el camí i la pròpia alternativa al sistema vigent.

El vegetarianisme pot ser una forma d'alliberament?

Tinc la sensació que pateixo una addicció a la carn, de la qual resulta molt difícil sortir-ne. M'agradaria ser lliure per decidir si vull ser vegetarià (o vegà) però no ho sóc plenament. D'alguna manera la cultura on he nascut i he crescut m'ha imposat la carn en la meva dieta, posant-me des de petit carn i peix a cada àpat, veient-ne constantment a la publicitat, normalitzant l'abús de la carn i de vegades fins i tot estigmatitzant les persones que no en mengen.
Però les persones que no mengen carn demostren que és possible viure sense menjar-ne. Realment, no en necessitem, o almenys no en necessitem tanta com la que mengem en general. El consum de carn actual és insostenible tant a nivell mediambiental com humà, ja que es basa en un sistema que deixa milions de persones sense menjar perquè nosaltres puguem abusar de la carn. Centenars d'hectàrees d'agricultura van destinades a pinso per animals que viuen a milers de quilòmetres, en comptes de fruita, verdures i llegums per la gent que ha quedat desposseïda de la seva terra.
La nostra addicció a la carn no només afecta la nostra salut sinó que ens converteix en part activa d'aquest sistema agroindustrial pervers que provoca la tortura sistemàtica de milions d'animals i la desnutrició de milions de persones a la vegada que llença milers de tones d'aliments al dia. Vivim en un sistema global i per tant totes tenim la nostra part de responsabilitat en les seves pitjors conseqüències. Tant de bo puguem superar la nostra addicció a la carn, i així tornar-nos una mica més lliures i a la vegada fer que el món també sigui més lliure.

El derecho a decidir

Queridxs amigxs del estado español,
Al norte de mi comarca, el Vallès Oriental, existe un territorio llamado Moianès, una comarca natural que también comprende parte de Osona i Bages. Pues bien, el domingo pasado en el Moianès hicieron un referéndum no vinculante para constituirse como una comarca, es decir, independizarse de mi comarca y de las otras dos donde se encuentran. Más del 80% de la población votó a favor de la creación de la comarca del Moianès.
Que yo sepa, en ningún momento, ni antes ni después de la consulta, a nadie se le ha ocurrido decir que esa consulta era ilegal, nadie ha amenazado con echarlos de Catalunya ni de la Unión Europea, y mucho menos con atacar militarmente a la buena gente del Moianès para que sigan siendo del Vallès. Más bien al contrario. La gente del Vallès lo hemos aceptado y de hecho nos parece bien que se independicen si así lo quiere la mayoría. No pasa nada. No lxs consideramos traidores, ni manipuladxs, ni nazis. Lxs consideramos ciudadanxs libres como nosotrxs.
Tampoco sentimos que nuestra patria vallesana haya quedado herida ni humillada. Y no será porque no tengamos un cierto orgullo vallesano, con lo del "Com el Vallès no hi ha res" de Pere Quart y otras. Nos gusta nuestra comarca y nos la queremos. Pero quien amenaza realmente el Vallès no es la gente del Moianès, sino en todo caso cuatro políticos vendidos a empresarios sin escrúpulos que quieren llenar nuestra tierra de especulación y acero cargándose la naturaleza y la tranquilidad. Pero esto ya es otro tema.
En fin, pues más o menos lo mismo veo con España. Que una comunidad quiera decidir sobre su futuro político no es una traición, ni manipulación ni nazismo, ni tampoco una amenaza para la patria. Las amenazas para la patria de verdad vienen de la corrupción, la evasión fiscal, la privatización de patrimonio público, la destrucción del medio ambiente y el pago de una deuda ilegítima, sobre todo. Ya es hora de que se entienda esto.
Un abrazo, y visca el Moianès!

Sobre les darreres eleccions a Israel

Avui en una xerrada-debat sobre les eleccions a Israel, organitzada per Junts, una associació de jueus i palestins per la pau i contra l'ocupació.
Com a Europa, el centre-esquerra (representat per la Unió Sionista a Israel) està completament perdut. Mentre el Likud de Netanyahu es va veure obligat a mullar-se i mostrar obertament la seva oposició a la creació d'un estat palestí, la postura de la Unió Sionista sobre aquest tema va ser pràcticament inexistent, només basada en 'negociar amb els palestins', però a l'hora de la veritat recolzen les campanyes de bombardejos a Gaza i les polítiques contra Iran per part de Netanyahu. En aquestes eleccions la Unió Sionista es va basar en criticar la figura de Netanyahu, però igual que els partit socioliberals europeus, sense projectes i plens de contradiccions, van perdre les eleccions.
Especialment destacable és la presència del partit comunista israelià a la llista conjunta amb els partits àrabs, que van ser tercera força. Un gran exemple de la solidaritat internacional i la coherència pròpia dels moviments comunistes i anticapitalistes.
Per la nostra part, és necessari que seguim amb la campanya del BDS (Boicot, Desinversions i Sancions a Israel). De moment a Israel l'ocupació i el genocidi contra el poble palestí li suposa uns costos baixos i alts beneficis. Per això, tal com va passar a Sud-Àfrica, és necessari l'aïllament i el boicot d'Israel per tal que es vegin obligats a recordar que existeixen els palestins i a canviar les seves polítiques, especialment ara que Netanyahu ha extremat el seu discurs per fer-se amb els vots de l'extrema dreta sionista.

Una visió una mica menys pessimista de les eleccions a Andalusia

Jo crec que el gran problema (i desil•lusió) a les eleccions d'Andalusia ha estat que Podemos no ha aconseguit prendre prou electorat del PSOE (que en el fons, és la gràcia i el sentit que li trobo a aquest partit). I sap greu, perquè Teresa Rodríguez és una de les poques candidates de Podemos que ve d'Izquierda Anticapitalista, i que per tant ha mantingut una posició més radical, però potser precisament per això no ha aconseguit fer-se amb l'electorat de centre i centre-esquerra andalús.
Tot i ser la comunitat amb més atur de tot l'estat, amb centenars de membres del PSOE imputats i amb el famós cas dels EREs, el PSOE ha resistit prou bé, tot i aconseguir els pitjors resultats de la seva història (a les elecciones de 2004 i 2008 havia aconseguit al voltant del 50% dels vots, aquest cop 35,4%). La tendència a la baixa del bipartidisme ha quedat clara en aquestes eleccions, encara que els mitjans de masses ens ho presentin com una victòria socialista que demostra que el PSOE està viu. És clar que està viu, però tot i el somriure de Díaz, està morint. En els darrers deu anys el PSOE ha perdut un terç dels votants al seu feu electoral, pràcticament l'únic territori que els queda. Jo no somriuria tant, a no ser que s'esperessin uns resultats pitjors. I del PP, patacada clara i pitjors resultats històrics també, tot i ser segona força. El bipartidisme està morint, però a Andalusia ho fa al seu ritme. Massa lent, potser?
IU ha pagat les seves contradiccions i el fet d'haver estat governant tres anys i mig amb el PSOE. Bona voluntat però són incapaços de fer arribar el seu missatge. És un partit en crisi que esperem que pugui culminar un procés de revolució interna que dissolgui una cúpula obsoleta i incrustada i tregui partit del seu enorme potencial jove. En depèn la superviviència d'IU i potser també la de l'esquerra en aquest país.
Esperem que a la resta del país Podemos i IU siguin capaços de convèncer l'electorat com a alternativa a una dreta en decadència, vist que a Andalusia ha estat el PSOE - la falsa esquerra - qui ho ha fet. PSOE i Ciudadanos són el canvi perquè no canviï res. En els propers mesos haurem de fer entendre aquesta idea. I si no, ja ho diuen que els humans som l'únic animal que ens entrebanquem dos cops amb la mateixa pedra.

La mentida de les presons

El 2011 l'informe del Comitè europeu per la Prevenció de la Tortura va recollir, en només 12 dies i en només quatre comunitats autònomes, evidències de més de 550 casos de tortura a les presons espanyoles.
En les presons de dones, s'han denunciat casos d'abusos sexuals i favors sexuals a canvi de millors condicions.
Les persones preses que no tenen nacionalitat espanyola pateixen, per llei, penes més severes que la resta. A més, han existit molts casos en què després de complir la pena han estat internades en un CIE i expulsades forçosament del país, encara que el seu delicte fos transport de cànnabis.
En el règim de segon grau (70% de les persones preses) la quotidianeïtat està totalment normativitzada. Cada dia, inclòs diumenge, un timbre desperta les persones preses, que són obligades a seguir estrictament un horari que acaba a les 21h, moment en el qual han de tornar a la seva cel•la fins que l'endemà al matí torni a sonar el timbre. Així cada dia durant una mitjana de sis anys.
En el règim de primer grau (500 persones a Catalunya), les persones preses passen 21 hores a la cel•la i només tenen 3 hores de pati en què també acostumen a estar soles. No fan cap tipus d'activitat. Com que no hi ha testimonis, és on es produeixen més maltractaments per part de la policia. Aquesta situació pot durar anys.
Algú encara pensa que les presons serveixen per reinsertar les persones a la societat?

Anàlisi de l'enquesta del CEO de març en relació amb l'actual composició del Parlament

Evolució del repartiment d'escons segons l'enquesta del CEO (resultats actuals entre parèntesis), amb un total de 135.
Eix social:
Esquerra (Podem, CUP, ICV-EUA): 32-36 (16)
Centre (ERC, PSC): 41-43 (41)
Dreta (CiU, C's, PP): 60-63 (78)

Eix nacional:
Independentisme (CiU, ERC, CUP): 71-74 (74)
Federalisme (Podem, PSC, ICV-EUA): 32-37 (33)
Unionisme (C's, PP): 29-31 (28)

El repartiment d'escons en l'eix nacional es manté pràcticament intacte, només es diferencia per un lleuger descens de l'independentisme i augment de l'unionisme en 1-3 escons.
En l'eix social hi ha canvis molt més notables. Els escons d'esquerra segueixen sent els menys nombrosos però es dupliquen respecte els actuals. Els escons de dretes segueixen sent els més nombrosos però baixarien entre 15 i 18 i perdrien la majoria absoluta. Els de centre es mantenen pràcticament igual.
Si mesclem els dos eixos:
• Entre els escons independentistes, els de dreta passarien de 50 a 31-32, els de centre de 21 a 30-31 i els d'esquerra de 3 a 10-11. Els escons independentistes passen de ser clarament de dreta a centre-dreta, amb un desplaçament notable cap a l'esquerra.
• Entre els escons federalistes, els de centre passarien de 20 a 10-11 i els d'esquerra de 13 a 22-24. El federalisme també es desplaça clarament cap a l'esquerra, de forma encara més notable, passant a 2/3 d'escons d'esquerres.
• Tots els escons unionistes són de dretes, i passen de 28 a 29-31.
---
• Els escons d'esquerres passarien a tenir-ne 13 de federalistes i 3 d'independentistes a tenir-ne 22-25 de federalistes i 10-11 d'independentistes. Per tant seguirien sent majoritàriament federalistes però amb una tendència a l'independentisme.
• Els escons de centre passarien de 21 independentistes i 20 federalistes a 30-31 independentistes i 11-12 federalistes. En els escons de centre l'independentisme també augmenta i esdevé clarament majoritari.
• En els escons de dreta, per contra, els independentistes baixarien de 50 a 32-33, mentre que l'unionisme passaria de 28 escons a 29-31. Per tant, els escons de dreta seguirien sent per poc majoritàriament independentistes però amb clara tendència a l'unionisme.
En general: tendència progressiva cap a un major equilibri, sobretot en l'eix social. L'augment dels escons d'esquerres es concentra en el federalisme i en l'independentisme. La davallada d'escons de dretes es concentra únicament en l'independentisme.

La percepció i les amenaces mundials

Quin país creus que és la major amenaça per la pau en el món d’avui?
Aparentment semblaria que la majoria de gent al món té prou sentit comú i assenyala clarament els Estats Units. Aquest país és la resposta majoritària a 22 dels 41 països consultats. Però analitzem el mapa una mica. Destaco 4 blocs segons les respostes:
Primer tenim un bloc majoritari de països que han respost els Estats Units. Des del meu punt de vista, és la resposta més sensata si agafem una perspectiva global (no nacional), que és la que es pregunta. Només cal veure quin país posseeix el principal exèrcit mundial, amb arsenal nuclear, quin estat ha atacat militarment més països en les darreres dècades, qui és el principal venedor d’armes, etc.
Després tenim un segon bloc de països que s’han d’agafar una mica amb pinces ja que es troben en situació de conflicte territorial amb els seus veïns, i per tant això altera notablement la seva percepció i responen amb clau més nacional. Seria el cas de Corea del Sud, que creu que Corea del Nord és la major amenaça per la pau mundial, el cas de Kenya que ho creu amb Somàlia (per l’arribada de terroristes des d’aquest país), el cas d'Afganistan i Índia amb Pakistan (conflictes a les fronteres) o en menor mesura Filipines, Japó i Vientnam amb la Xina (tensions per l’espai marítim sobretot).
Després tenim un altre bloc. Països que han respost majoritàriament Israel. És el cas de països de majoria àrab i/o musulmana com Bangladesh, Iraq, Marroc i Tunísia. Una resposta que suposo que ve donada per la tensió evident que existeix entre Israel i la majoria de països de la Lliga Àrab, pels continus bombardejos i amenaces d’Israel cap els seus veïns i la seva minoria àrab, i per la potència militar israeliana, que entre altres posseeix arsenal nuclear.
I finalment hi ha un altre bloc, que és el que trobo més preocupant. El de països que han respost altres països no veïns amb els quals no tenen conflictes territorials, i si tenen algun conflicte, han estat precisament ells els que l'han atacat i no a la inversa (com Itàlia responent Afganistan). I aquest bloc de països es trobat exclusivament a l'Atlàntic Nord. Casualitat? No pas.
Puc arribar a entendre que els Estats Units no es responguin a si mateixos com a principal amenaça mundial (no és un país que destaqui per la seva capacitat autocrítica). Però Canadà, Regne Unit i Romania responent Iran; Bulgària i França responent Síria; Itàlia responent Afganistan... Fa pensar. Polònia responent Rússia es pot entendre pel passat imperialista de la URSS que va afectar Polònia, i perquè Rússia posseeix arsenal nuclear. Però els casos de Canadà, Regne Unit, França, Itàlia, Romania i Bulgària em semblen destacables per l'aparent confusió que plasmen. No dic que Iran i sobretot països en guerra civil com Afganistan i Síria no puguin suposar una amenaça per la pau, però tenint al món un país com Estats Units, assenyalar aquests països que no posseeixen cap bomba nuclear i que prou feines tenen per mantenir-se, em sembla com a mínim absurd.
Però ja se sap. La propaganda fa la seva feina.
Resultats:
ESTATS UNITS per: Alemanya, Algèria, Argentina, Austràlia, Brasil, Colòmbia, Espanya, Finlàndia, Grècia, Indonèsia, Islàndia, Mèxic, Pakistan, Perú, Rússia, Sud-Àfrica, Sudan del Sud, Suècia, Tailàndia, Turquia, Ucraïna i Xina (22)
IRAN per: Canadà, Estats Units, Regne Unit i Romania (4)
ISRAEL per: Bangladesh, Iraq, Marroc i Tunísia (4)
XINA per: Filipines, Japó i Vientam (3)
PAKISTAN per: Afganistan i Índia (2)
SÍRIA per: Bulgària i França (2)
AFGANISTAN per: Itàlia (1)
COREA DEL NORD per: Corea del Sud (1)
RÚSSIA per: Polònia (1)
SOMÀLIA per: Kenya (1)

La cultura masclista segueix més enllà del 8 de març

Ja ha passat el 8 de març, tots els partits polítics han fet veure que es preocupen per la igualtat de gènere, els mitjans de comunicació n'han parlat durant un dia i la majoria de nosaltres ja hem deixat de publicar coses al Facebook en relació amb el dia de la dona treballadora.
Però a la televisió, els videoclips i la publicitat més del 90% de les dones que hi apareixen segueixen sent primes i guapes. Consulto la cartellera del cinema i em trobo amb aquestes portades. Sigui quin sigui el gènere cinematogràfic, els rols i la divisió de gènere queden evidenciats, i tots els personatges, sobretot els femenins, compleixen estrictament els cànons estètics actuals de la nostra cultura.
I tot i que cada any desenes de noies morin per trastorns alimentaris, no sembla que des de les institucions o els mitjans de comunicació s'estigui intentant seriosament avançar cap un canvi en l'estricta estètica i erotització femenina que percebem cada dia a través de la cultura de masses. Almenys aquesta és la meva sensació. De fet, aquesta estricta estètica està afectant cada vegada més els nois i homes, portant a un creixent nombre de casos de vigorèxia.
Grans estructures polítiques, mediàtiques i empresarials on les tasques estan degudament dosificades perquè ningú es senti prou responsable de res. Perquè tothom pugui esquivar responsabilitats o passar-les a altres departaments, equips directius o simplement a "la cultura", al "això funciona així" o al "sempre ha estat així". Tothom i ningú és culpable de res, i aleshores ningú fa res. No fos cas que baixés l'audiència, que baixessin els vots, que baixessin els beneficis. I així anem provocant estrès, burles, depressions, trastorns alimentaris i fins i tot suïcidis entre milers de nenes i adolescents. Però com si no passés res... Les regles del mercat són les regles de la societat.

Sobre el .Cat del sistema sanitari català

No conec profundament el tema sanitari, però després de veure el programa .Cat d'ahir sobre el sistema de salut català, penso que s’han deixat alguns detalls prou importants:
• Qui és Boi Ruiz? Va ser director d’UCH, una patronal de mútues privades catalanes. Això garanteix la neutralitat i independència que es requereix a un conseller? Tenint en compte que està privatitzant el sistema públic de salut, aquest passat no resulta massa sospitós?
• El lobby de les mútues privades. Pràcticament no s'ha esmentat aquest tema. Només ho ha fet indirectament una pregunta de la presentadora que el conseller ha respost amb un escuet: "això és fals". I res més. Una absència bastant notable tenint en compte que existeix una sèrie de corporacions privades d'assegurances a Catalunya (Sanitas, CAPIO, ASC, Adeslas, Mapfre...) interessades en fer negoci amb la nostra salut. I on, per cert, La Caixa hi té milers de milions d'euros invertits. En canvi, sí que s'ha mencionat l'obra social de La Caixa en recerca sanitària. Tot bastant contradictori, o directament hipòcrita.
• Reflexió sobre la necessitat d'insubmissió davant el deute públic i les imposicions de l'estat espanyol. Per entendre la realitat cal tenir en compte que molts temes estan estretament interrelacionats. I tot i que aquest 14% de retallades en en el pressupost a ma sanitat pública es podrien haver evitat, patim problemes de fons com són el sostre de dèficit autonòmic (pactat per PP i CiU el 2010) o el deute de la Generalitat (el qual és la major partida dels pressupostos amb més de 9.000 milions d'euros). És a dir, estem allargant les llistes d’espera, precaritzant el treball dels professionals sanitaris i eliminant centres d’atenció primària per pagar milers de milions d’euros a Caixabank, el Santander, Banc Sabadell o bancs estrangers. Potser hauríem de reflexionar sobre això, també.
• Cap esment als nombrosos escàndols de corrupció sanitària encoberts per CiU i PSC (votant en contra reiteradament de compareixences i comissions d’investigació). En canvi, els dos únics representants polítics presents eren de CiU i PSC.
• Com es queixava la revista Cafè amb Llet, cap al·lusió al documental ‘La salut. El negoci de la vida’, un documental català que està guanyant nombrosos premis i que està sent silenciat a TV3 (ens recorda a alguna cosa?).
D’altra banda, algunes apreciacions destacables:
• La coincidència tant de Marina Geli (PSC) com de Boi Ruiz (CiU) en la privatització sanitària (que ells intenten anomenar amb eufemismes diversos com 'optimització' o 'concerts'). Evidència del complot sociovergent en el negoci amb la nostra salut.
• Cinisme desbordant i preocupant d’alguns personatges, com ara Boi Ruiz dient "Hem mantingut la qualitat" (on vou aquest home?) o “No estic gens preocupat per la sanitat pública” (quan ell mateix va animar els ciutadans a fer-se d’una mútua privada), o Bonaventura Clotet dient: “tenim una sanitat de luxe”, quan hi ha pacients que estan morint en llistes d’espera, quan s’estan tancant CAPs i plantes d’hospital senceres, quan els propis metges estan patint condicions laborals estressants (he arribat a conèixer el cas d’una cirurgiana que tenia jornades laborals de més de 24 hores seguides), o quan de vegades el propi hospital és qui promociona les mútues privades. Aquest cinisme reflecteix una enorme distància entre la casta política i la realitat quotidiana, on sembla que la primera visqui en una bombolla o un món paral·lel (potser és que ells van a la mútua privada perquè si no, no ho entenc).
• La Marea Blanca i la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública van tenir una presència en conjunt de 7 minuts contats de durada d’un total de 91 que va durar el programa (mentre que el conseller va ocupar pràcticament la meitat del temps en un programa que se suposa que és un debat). D'altra banda aquestes organitzacions socials no van tenir la possibilitat de respondre el que deia el conseller ni tampoc van tenir cap representant entre els 6 participants en el debat.
En fi, penso que si no parem els peus a aquesta gent que estan fent negoci amb la nostra salut, el que ens espera pot ser molt seriós. CiU és el partit més endeutat amb la Caixa. La Caixa té milers de milions invertits en mútues de salut privades. CiU retalla i privatitza la sanitat pública, amb la qual cosa entre 2011 i 2013 el lobby de mútues privades a Catalunya va augmentar un 11% els seus ingressos i va sumar 100.000 clients. És casualitat tot plegat?

La revolució kurda, un model inspirador

L'altre dia a Mollet vam tenir una xerrada molt interessant sobre la revolució kurda. Es van tocar molts temes, però em va cridar especialment l'atenció el model de país que el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) proposa i que s'està materialitzant als cantons kurds de Rojava, una zona que va ser abandonada per l'estat sirià amb l'arribada de la guerra.
Es tracta d'un model promogut pel líder del PKK Abdullah Öcalan i inspirat en tres element: ecologisme, feminisme i municipalisme. Un model que a la vegada també combat tres elements: capitalisme, imperialisme i patriarcat. D'aquesta manera han elaborat un sistema polític complex que s'origina des de les bases a partir d'assemblees de carrers que busquen el consens i que escullen representants de barris, municipis i cantons. Es tracta d'un model que compleix clarament el principi de subsidiarietat, delegant a les institucions més extenses territorialment només les funcions imprescindibles, com defensa i afers exteriors.
Al mateix temps el model econòmic defuig les grans corporacions i aposta clarament pel cooperativisme, ja que la democràcia no s'ha de basar només en la política sinó també en l'economia. D'altra banda, la presència de la dona resulta fonamental, creant una dualitat en els consells representatius: un de mixt i un format únicament per dones per a temes que afecten la dona. També existeix una milícia mixta i una milícia de dones per combatre el feixisme del Daesh.
Resulta interessant la concepció d'alliberament nacional sense passar per la creació d'unes estructures d'estat tradicionals, d'un estat-nació a l'estil burgès, jeràrquic i capitalista. I en aquest sentit la societat catalana en podria aprendre molt. Sovint sembla que l'alternativa a l'estat espanyol, un estat opressor en molts sentits, hagi de passar per la creació d'un estat clàssic, reproduint els mateixos defectes estructurals, que queda implícitament resumit en allò de: "volem un país normal".
L'alliberament nacional ha de passar per l'alliberament del capitalisme, el patriarcat i l'imperialisme. Si no és així, amb la Unió Europea i els Estats Units donant-nos l'esquena, difícilment podrem aconseguir res i ens quedaren amb el fum de Mas i Junqueras, somiant en un estat-nació obsolet que no arribarà mai. L'opressió, el nacionalisme i la jerarquia no han de ser substituïts per una altra opressió, un altre nacionalisme i una altra jerarquia. Encara que alguns sembla que es conformin pensant que com a mínim serà la 'nostra' opressió, el 'nostre' nacionalisme i la 'nostra' jerarquia...

Jo sí que sóc racista però...

Jo sí que sóc racista però...
Vull deixar de ser-ho. Crec que té més sentit començar així que amb el clàssic "jo no sóc racista però...". Ja que el primer pas per deixar de ser-ho és identificar-ho. I no em refereixo a racista en el sentit més extrem de la paraula, com serien els nazis i els feixistes, que posen conscientment l'ètnia humana com a condició primordial de diferenciació en el tracte i en els drets més bàsics i promouen l'odi segons aquesta característica. Em refereixo a racista en el sentit que la gran majoria de nosaltres hem crescut en una cultura que pateix nombrosos tics racistes, sovint implícits i de vegades basats en la invisibilització. Aquest racisme ens impregna moltes vegades des de la cultura mediàtica, sobretot anuncis, videoclips o pel•lícules, on gairebé sempre els personatges principals són blancs i guapos.
Un cas que personalment vaig trobar molt evident va ser el de l'anunci "Living Barcelona" en què es veia quines ètnies estan de moda i quines no a la nostra bonica capital. Evidentment la gran majoria dels estètics personatges que hi apareixien eren blancs, però també n'hi havia dos o tres de negres jugant a voleibol o patinant al costat de la platja (novament reduint les persones negres a les qualitats físiques i esportives). L'únic personatge asiàtic era una turista japonesa perduda amb un mapa. I n'hi havia un de moreno, posiblement àrab, que es dedicava a fer malabars al mig del carrer, adoptant així un paper exòtic com si fos una mena de bufó de la cort imperial barcelonesa. No es veien paquistanesos, ni gitanos, ni magrebins, ni llatinoamericans, ni xinesos... Encara que numèricament siguin més presents a Barcelona que les persones negres. Però sembla que l'ètnia negra subsahariana (o afroamericana) està més de moda que les altres, amb permís dels blancs caucàsics, és clar.
Suposo que això és fruit de les pel•lícules que hem vist des de petits, la majoria provinents dels Estats Units, en què la gran majoria dels personatges bons són blancs, i de vegades negres. Mentre que el paper dels dolents ha quedat sovint relegat als indis, als asiàtics, als àrabs, als llatins, als russos o als musulmans, depenent dels interessos geopolítics de Hollywood. Això, volguem o no, ha calat en el nostre inconscient. Els blancs, els negres i de vegades els asiàtics donen una estètica 'cool' a la Barcelona-souvenir. Els paquistanesos, gitanos, xinesos, russos i musulmans, no tant... No queden tan bé en aquesta Barcelona ideal que es promociona a si mateixa. No hi ha lloc per ells. El que pensin és igual, són ciutadans de segona.
Però a més a més, la forma com el nostre estat ha tractat la immigració no ajuda gens a eliminar el nostre racisme inconscient. Primer de tot, els immigrants amb menys diners se'ls ha utilitzat cínicament per tot el que ha interessat al poder. Primer per a feines barates i sovint indignes que la majoria no volien fer. Després, quan ha arribat la crisi, se'ls ha expulsat o tancat en CIEs perquè la mà d'obra barata ja no servia en aquest sistema on qui governa és el diner. De sobte titulars i portades de diaris alarmaven sobre "l'amenaça" dels immigrants que intenten entrar a Ceuta i Melilla. A més, el propi estat els ha expulsat del sistema sanitari, amb la qual cosa legitima la seva condició de "infrahumans" o persones de segona categoria, en negar-los un dret bàsic com l'atenció mèdica (encara que a nivell fiscal, la immigració hagi suposat un benefici i no pas una despesa). D'aquesta manera també s'ha alimentat la xenofòbia, assenyalant els immigrants com a culpables de la suposada insostenibilitat de l'estat del benestar, encara que sigui ben bé al contrari. La passivitat de les institucions davant el discurs feixista, islamòfob i xenòfob també provoca que aquest racisme inconscient s'intensifiqui, quan no directament se l'utilitza per guanyar vots (com el PP a Badalona o el PSC a Mollet, entre molts altres).
El mateix podríem dir del nostre masclisme i la nostra homofòbia inconscients. En podríem parlar hores, però novament els mitjans de masses, a través de la publicitat o la indústria del cinema, han posat la llavor i han alimentat aquestes discriminacions en el nostre subconscient. Només cal veure encara que sigui les portades de desenes de pel•lícules, sobretot d'acció, en què els rols de gènere queden plasmats clarament, posant l'home heterosexual com a protector de la dona, la qual queda reduïda a un complement eròtic de l'home-heroi.
Les pel•lícules i la publicitat ens mostren com representa que és el personatge perfecte, i com representa que s'ha de comportar. Si ens fixem, a la gran majoria de pel•lícules taquilleres els protagonistes són homes, i pràcticament sempre, heterosexuals. La cosificació de la dona i la invisibilització de l'homosexualitat són una constant en les pel•lícules que des de petits hem consumit al cinema, a casa, als autocars, i fins i tot a les escoles.
Per això és important reconèixer aquest racisme, aquest masclisme i aquesta homofòbia, per poder combatre-les. Identificar els micromasclismes, microhomofòbies i microracismes i les seves causes. Ser conscients d'unes discriminacions que la majoria de nosaltres portem dintre i que són fruit de la cultura de masses que ens ha mostrat què és la normalitat i per tant com hem de ser. Una normalitat, és clar, que és resultat de la suma de tantes característiques majoritàries que al final acaba sent inexistent, fins al punt que ningú compleix aquesta 'normalitat', però tots intentem assolir-la a costa de màscares, gimnasos i autorepressions. Molts gays critiquen els gays amb ploma, moltes dones critiquen les dones que no es depilen, moltes persones de pell fosca són racistes contra les que encara tenen la pell més fosca. I així, ens tenen sempre dividides, enfrontades i infelices.

Sobre el 30 minuts de l'1 de març

Veient el 30 minuts d'ahir, no he pogut evitar recordar un dels últims articles de la revista Cafè amb Llet, en què es parlava de les inversions que la Generalitat ha sol·licitat a la Unió Europea. Amb un de cada quatre infants en risc d'exclusió social a Catalunya, només un 16% dels 6.809 milions d'euros d'inversions sol·licitats per la Generalitat van a benestar social (salut, educació, medi ambient, recursos naturals). Més del 80% d'aquestes inversions públiques van a transports, infraestructures tecnològiques i connexions energètiques.
Increïble, sí. Però no tant si tenim en compte quines són les empreses beneficiades per aquestes inversions. La gran majoria d'aquests diners públics aniran a multinacionals com Telefònica, Endesa, Vodafone, HP-Ricoh, Indra, Fujitsu o IBM.
Per cert. Ara que s'està celebrant el Mobile World Congress, recordar que fins a 2018 estem pagant cada dia 40.000 euros públics que es van invertir per subornar aquest congrés i que tingués lloc a Barcelona. Dóna feina a cambrers, hostesos i prostitutes. Durant una setmana. Potser aquests 40.000 euros diaris es podrien haver invertit a crear un teixit social i laboral sòlid i sostenible, però a les grans empreses això no els interessa tant.
Queda clar per a qui governa Convergència i Unió, no?
"La situació de les banlieues a França és un avís seriós respecte al que pot passar en una societat que no s'ha ocupat dels problemes de pobresa infantil"

El progrés sense sentit

Per mi ja fa anys que la tecnologia ha perdut bona part del seu sentit. Bàsicament perquè respon a una lògica capitalista i de mercat, i per tant als interessos d'una minoria privilegiada i a una dinàmica de creixement insostenible que porta a la guerra, a l'obsolescència programada, a l'acumulació creixent de residus, etc. Jo em pregunto si la tecnologia actualment està realment creant una major comoditat a la classe "mitjana" o si el que està fent és crear unes majors necessitats i dependències de la que tot(e)s en som víctimes (a més d'una major individualització de la societat). Quin sentit tenen els iPhone 5, els AVEs o totes les mandangues del Mobile World Congress si cada vegada hi ha menys gent que s'ho pot permetre? Només fa que augmentar la desigualtat. I això per no parlar de la tecnologia de guerra, que sempre ha anat més avançada que la resta... Però a sobre vivim en un model cultural que està embriagat per aquesta paraula buida i absurda anomenada "progrés", en què sembla que si a la universitat no estudies alguna cosa relacionada amb l'enginyeria, la informàtica, la biotecnologia o alguna d'aquestes carreres tan enfocades al mercat laboral, el que estàs fent és perdre el temps. Aquesta obsessió per la tecnologia està dominant els espais de coneixement en detriment de la filosofia. I així ens va... 4 milions de morts civils al Congo pel control del coltan, i nosaltres celebrant el congrés de mòbils.

Cronologia del negoci amb la nostra salut

• El 2009 La Caixa compra l'assegurança de salut Adeslas per 1.178 milions d'euros i entra a l'accionariat de Mutua Madrileña.
• El 2010 CiU entra a governar la Generalitat de Catalunya.
• Tant el 2010 com el 2012, CiU posa de conseller de salut a Boi Ruiz, fins aquell moment cap d'una patronal de mútues de salut privades.
• Entre 2010 i 2014, CiU ha retallat 1.500 milions d'euros en pressupost a la sanitat pública, provocant l'augment de les llistes d'espera.
• En canvi, entre 2010 i 2012 el Departament de Salut de la Generalitat va duplicar els contractes amb la multinacional privada IDC Salut (antiga CAPIO).
• El 2011 Boi Ruiz diu a TV3: "recomano totalment als ciutadans que es facin d'una mútua".
Ah, m'ho deixava: La Caixa té prestats 21.490.000 euros a CiU.
Casualitat?
Més informació a la darrera revista de Cafè amb Llet.

Una nova garrotada de la política institucional

No sé si és el moment ni l'espai idoni, però sento la necessitat d'expressar el que penso sobre el preacord entre Podem i ICV-EUiA a Mollet:
Finalment, ja hem rebut una nova garrotada de la política (institucional). D'aquests cops de realisme que et fan recordar que la política és una merda i que potser sí que és veritat que per fer la Revolució primer ens hem de descolonitzar dels nostres egos i vicis.
Pero bé, en tot cas, potser per ingenu o per massoquista, jo segueixo apostant pel bon rotllo, o com a mínim per la no agressió. O com a mínim per seure, parlar, i escoltar les explicacions abans de llençar-nos els trastos pel cap. De totes formes no puc evitar expressar ara i aquí el que penso sobre el comunicat de preacord entre ICV-EUiA i Podem a Mollet, sense ànims destructius, basant-me en el que sé, que no és pas tot ni molt menys, i amb ganes d'entendre les coses per poder mantenir la proximitat i la lluita comuna amb tota l'esquerra de Mollet.
Què em sembla legítim i què no:
- Em sembla legítim que les persones d'ICV-EUiA hagin decidit que prefereixen una coalició de partits ICV-EUiA - Podemos abans que una candidatura ciutadana radicalment democràtica que no estava acabant de funcionar. Això ho demostren acceptant les condicions de Podem-Mollet, que en cap moment ha reconegut la Crida ni ha mostrat cap interès per la renovació política ni per cap espai d'empoderament ciutadà que no passés per la seva marca. També ho trobo legítim tenint en compte que alguns sectors de la Crida havien expressat els seus dubtes i la seva desmotivació amb aquest projecte. No ho comparteixo, però respecto i puc entendre que s'hagi prioritzat la recerca de vots per guanyar l'alcaldia abans que una transformació de fons i una estructura que anés més enllà dels partits. També entenc que molt probablemenent el terreny molletà encara no estava preparat per un experiment com aquest i que cal més treball i temps perquè una candidatura ciutadana pugui ser factible i viable.
- El que no trobo correcte és que aquest acord hagi sortit a la llum abans de comunicar-se i debatre's a la Crida, quan només quedaven tres dies per la 3a assemblea, que hauria estat l'espai idoni per fer-ho i hauria estalviat mals rotllos entre companys de lluita que ara seran molt complicats de curar. Aquest fet, encara que hagi estat de la mà de Podemos, reflecteix un menyspreu cap a la Crida per Mollet i cap a les persones que hi formem part i que hi hem dedicat temps, ganes i diners. Més que res perquè no ha respectat ni tant sols el tempo de la Crida (a només tres dies de l'assemblea).
A mi personalment em dol bastant el menyspreu i desinterès absolut de Podem-Mollet cap a la Crida per Mollet, que aspira a crear un moviment obert de radicalitat democràtica, sense sigles, sense quotes i sense personalismes. Perquè moltes persones com jo no ens sentim representades per cap partit concret però sí per una candidatura ciutadana transformadora com havia de ser la Crida. I penso que les persones de Podemos s'hi podrien haver integrat perfectament sense necessitat d'imposar quotes i convertir-la en una coalició de partits en tots els aspectes.
Jo evidentment no em sentiré partícep d'una coalició de partits on no hi formo part. De totes maneres, esperaré que ICV-EUiA ens doni explicacions sobre això a la tercera assemblea de divendres, com a mínim per poder entendre el que ha passat, que em resulta realment sorprenent venint de persones que són companyes de lluita i per les quals sempre he sentit admiració i respecte.
En tot cas, aquest fet em demostra un cop més que la política institucional no és lo meu, i que si volem canviar les coses des de dins, estem obligats a participar en un sistema corrupte i corrosiu. Estem condemnats a jugar amb les regles d'un joc viciat i deficient que dista molt del model democràtic que desitjaria. Unes regles que han estat imposades sempre des de dalt, i que per tant no responen a les necessitats dels de baix. És un model jeràrquic que ens perverteix amb l'ús del poder i l'opacitat, intensificant els egos, les marques, la imatge, la superficialitat de la política.

Juguen amb la nostra salut

A Grècia la victòria de Syriza i la fi del pla d'austeritat són una qüestió de vida o mort per a milions de persones que han quedat excloses de la seguretat social per haver perdut la feina. Sembla mentida que la Unió Europea hagi pogut permetre que això passés en un dels seus estats membres. Però en realitat, és la pròpia Unió Europea la que ho ha intensificat.
A casa nostra la situació no és tan greu, però va pel mateix camí. Ja fa més de dos anys que hem perdut la sanitat universal. Primer centenars de milers d'immigrants sense papers han perdut la targeta sanitària a les comunitats governades pel PP, després ho van voler fer amb persones que passessin més de tres mesos a l'estranger. On són capaços d'arribar si no els parem els peus?
A Catalunya la situació també és alarmant, sobretot pel procés privatitzador que ha engegat el govern de CiU obeint el lobby de les mútues privades (on La Caixa hi té milions d'euros invertits en accions). També és alarmant per les retallades que han suposat el tancament de CAPs, de plantes d'hospitals i la precarització d'una feina tan important com la del personal sanitari. El darrer número de Cafè amb Llet explica molt bé la relació que existeix entre les retallades de la salut pública i el negoci d'algunes empreses privades.
Obrim els ulls perquè estan jugant amb la nostra salut.

Sobre l'entrevista a Irene Rigau, consellera d'ensenyament

A la consellera d'ensenyament Irene Rigau se li hauria de caure la cara de vergonya. El seu govern ha estat retallant milers de milions d'euros en educació pública, també en beques i ajudes socials, i al mateix temps subvencionant escoles privades que segreguen per sexe. Les dades parlen per si soles: el fracàs escolar és 6 vegades més alt entre els alumnes més pobres, segons un estudi de la Fundació Bofill.
Tot i així, a aquesta dona no se li acudeix res més que treure importància a la desigualtat social i culpar únicament els pares del fracàs del seu fill. Amb les seves polítiques classistes i neoliberals, CiU està destruint l'educació del nostre país i per tant també està destruint la societat.
Aquests dies s'stan recollint firmes per la ILP d'educació, per un model educatiu públic, de qualitat, inclusiu, laic i en català. Cal que seguim fent pressió per lluitar contra la mercantilització de l'educació.

La feina excel·lent d'Unitat contra el Feixisme i el Racisme

Avui Unitat contra el Feixisme i el Racisme (UCFR) ha organitzat l'acte inicial de la campanya contra la islamofòbia. A Europa la islamofòbia s'està convertint en l'antisemitisme del segle XXI. Una cortina de fum per dividir la classe treballadora tot assenyalant una minoria com la culpable de tots els mals. Personatges com Pilar Rahola són grans exponents d'aquesta islamofòbia basada en el prejudici, el racisme i l'etnocentrisme, publicant contínuament columnes a La Vanguardia on en comptes d'impulsar el diàleg i la comprensió, practica el joc brut de mesclar Islam amb terrorisme. És la nova cultura de la por. L'estratègia de la dreta per tenir-nos dividides i espantades.
La setmana passada tres joves musulmans van ser assassinats als Estats Units. Fa pocs dies un altre al Canadà. Però pràcticament no se n'ha parlat. I sens dubte, no se n'ha fet la difusió que hem vist amb altres crims. La gran majoria de víctimes de l'ISIS i Al Qaeda són musulmanes. Però a la televisió pràcticament només apareixen les que són d'Amèrica del Nord, Europa o Japó. És un racisme mediàtic que posa les bases perquè es pugui desenvolupar el discurs de l'odi.
Per sort UCFR està fent una feina excel•lent a molts municipis, com Vic, on el feixisme intenta alimentar, com Pilar Rahola a través del Grup Godó, la islamofòbia. Molts ànims a les companyes d'UCFR per aquesta feina imprescindible! Seguirem lluitant per desmuntar els discursos del feixisme i assenyalar els culpables reals dels nostres problemes.

Derecho a ser catalán

Ciudadanos retira el catalán de su página web para ganar votos. El PP critica Ciudadanos por ser un partido catalán y lo llama Ciutadans para que pierdan votos. Pero curiosamente estos dos partidos son los que más se oponen al derecho de autodeterminación de Catalunya. Y yo me pregunto. ¿Qué quieren? ¿Qué quiere la derecha española de nosotros? ¿Qué problema tienen con nosotros y nuestro idioma? ¿Qué se supone que tenemos que hacer los catalanes cuando el partido del gobierno nos utiliza como término despectivo y al mismo tiempo nos impide votar sobre nuestra autodeterminación? Es que alucino.
Conclusión: la derecha española quiere la desaparición de todo aquello que no sea castellano y castizo. Quieren convertir España en Castilla. Llevan siglos destruyendo lenguas y culturas para imponer la suya: guanche, romaní, mozárabe, aragonés, asturiano, vasco, gallego, catalán (por no hablar de las culturas y lenguas de América víctimas del genocidio español). Siento un asco profundo hacia este nacionalismo uniformizador, autoritario y expansionista que sigue bien vivo en este país. La tradición genocida de los reyes católicos, los Borbones y Franco la siguen hoy en día los partidos de Rajoy y Rivera.
Lo digo clar i català: aquesta Espanya fot fàstic.

Mercenaris amb corbata

El nivell de vergonya aliena que sento cap el govern espanyol ha assolit màxims inesperats. Davant la victòria de Syriza a Grècia, la reacció del govern del PP està sent la d'enfrontar dos pobles oprimits a partir de mentides i manipulacions, en comptes d'unir forces per exigir la fi de l'austeritat i unes condicions més justes pel deute.
Quina credibilitat li pot quedar als governs d'Espanya i Portugal quan diuen que tiren endavant les mesures d'austeritat a contracor i per 'obligació' i després a Europa adopten un posicionament totalment pro-austeritat? Quina credibilitat poden tenir les patètiques llàgrimes de Sáenz de Santamaría quan el seu govern ataca frontalment el de Tsipras, que està fent tot el possible per assegurar els drets bàsics de la gent?
Tot plegat no fa més que demostrar novament que es tracta d'una ESTAFA a gran escala. L'austeritat i el deute, que porten al desmantellament de l'estat del benestar, són un negoci per a certs lobbies (bancs privats, assegurances, mútues de salut...). I els governs de dretes d'Espanya, Catalunya i Portugal són els seus mercenaris.

Líbia: engany i tragèdia

No oblidaré mai la narrativa propagandística que els telediaris oferien durant la "revolució" de Líbia de 2011. Els nostres diaris i notícies informaven de Líbia com si es tractés d'una telenovel•la o una pel•lícula d'acció. I jo en aquell moment m'ho vaig creure tot. Estava content de veure com els rebels posaven entre les acordes un tirà com Gaddafi. També recordo perfectament la "reconquesta" de Gaddafi cap a l'est, arribant a les portes de Bengasi. Ens ho van pintar com si l'entrada de les forces de Gaddafi a Bengasi hagués de resultar en una catàstrofe i una massacre. Però just abans, el Consell de Seguretat de les NNUU va aprovar crear una zona d'exclusió aèria "per protegir els civils dels bombardejos". Els herois occidentals salvarien la població líbia del seu tirà.
Ara, tres anys després d'aquells fets, veig al diari que Bengasi està sota control d'Al Qaeda. I això em fa sentir molt trist. Trist de veure com les potències de l'OTAN i les monarquies salafistes del Golf van segrestar la revolta líbia i han convertit aquest país en un caos total. Trist de sentir-me tan profundament enganyat per part dels mitjans de comunicació, que van fer que arribés a alegrar-me de la decisió del Consell de Seguretat i la intervenció encapçalada per Sarkozy. Una intervenció, per cert, que no va consistir pas en una zona d'exclusió aèria per protegir els civils, sinó en una agressió total contra el règim de Gaddafi. Amb bombardejos.
Ara Líbia ja no surt a la tele però la guerra continua. Una guerra tribal i civil. La zona oest (Trípoli i Misrata) es troba sota control d'un govern rebel. L'Estat Islàmic (que ahir va decapitar 21 cristians egipcis a Líbia) controla Sirte i Derna. El govern reconegut internacionalment només controla la zona oriental de Baida i Tobruk. I finalment, Al Qaeda controla la famosa ciutat de Bengasi.
Fa realment molta pena veure com tots aquests topònims, que van arribar a fer-se molt familiars per mi durant el 2011, actualment estan controlats pel feixisme o per governs titelles. És molt trist. Amb tot això, podem concloure que la intervenció occidental de 2011 no va destruir només el règim de Gaddafi, sinó que va destruir Líbia. Igual com ja havien fet anteriorment amb Somàlia, amb Afganistan, amb Iraq...

Bhutan y la felicidad

Bhutan es un país muy interesante. Un pequeño reino budista en la ladera sur del Himalaya, entre India y China. Es un país bastante peculiar porque el propio rey decidió renunciar a su poder absoluto y crear un sistema representativo. Al mismo tiempo que el país adoptó medidas que encontró interesantes del exterior, también quiso mantener las que encontraba buenas de su propia cultura. Y entonces crearon el índice de Felicidad Nacional. Este índice se calcula en base a 9 apartados, de los que solamente 1 hace referencia a bienes materiales (posesión de nevera, lavadora, teléfono, renta per cápita...). Los otros 8 hacen referencia a otros aspectos, como son la salud, la percepción de democracia, la armonía con el medio ambiente, etc.
Con eso pretendo decir que un sistema económico que solamente se base en uno de estos 9 aspectos, será un sistema que difícilmente conseguirá la felicidad de la gente. Será un sistema en el que, como en Corea del Sur, quizás la gente tendrá mucho dinero, pero vivirá estresada, sin tiempo libre, sin algunas libertades fundamentales como la creación de sindicatos, en una sociedad desigual, con problemas de salud debido al estrés y la contaminación, que se traducirán en el ámbito familiar, etc. Además, confundir la felicidad con la opulencia material es un grave error que conduce a la insatisfacción permanente, al consumismo y a la destrucción de los ecosistemas. Por todo eso creo que el sistema de libre mercado capitalista que conocemos es un sistema fallido, ya que no logra la felicidad de la gente. Ojalá fuera tan fácil como decir: libertad y ya está. Ojalá. Pero no es así.

Estem preparats per ser la societat més infeliç del món?

Els més infeliços no són els que tenen menys, sinó els que han perdut més, els que tenen més expectatives fracassades, i els que s'han quedat més sols. Si no lluitem col·lectivament contra l'avenç neoliberal que està arrasant els nostres estats socials, em temo que acabarem sent la societat més infeliç del món. Una societat educada que havia conegut l'estat del benestar, però que l'haurà vist desaparèixer, i haurà perdut la seguretat, la llibertat i la dignitat. Els nostres pares veuran com tindrem feines precàries, com patirem per no quedar-nos malalts i no poder pagar els medicaments, com tindrem insomni preocupats per si podem arribar a final de mes, com viurem una vida que no valdrà la pena viure. Veurem com els suïcidis es disparen, com cada cop més gent cau en la misèria i l'exclusió, i com cada cop la policia reprimeix amb més força. Lluitarem entre nosaltres per fer content al nostre cap, però com més competim entre nosaltres menys sentit tindran les nostres vides.
Només si sabem respondre col·lectivament, si ens unim i aconseguim que l'empatia humana i la solidaritat superin l'avarícia, la por i les nostres diferències, podrem algun dia ser feliços, tots i totes.

El context

Si tens un toro i el deixes als prats lliure, serà un toro feliç i pacífic, amb la seva amiga vaca i tal (o el seu amic toro si és homosexual). Però si l'agafes i el fiques en una plaça plena de crits, l'espantes, i el tortures, estaràs potenciant que la part més negativa del toro aflori, que es posi nerviós i agressiu. Fins al punt que la gent arribarà a pensar que el toro és un animal violent quan en realitat és un animal pacífic.
De la mateixa manera, si poses la Humanitat en un sistema que promou la competència, l'individualisme, la desigualtat i l'avarícia, els valors més negatius dels humans afloraran, fins al punt que els propis humans arribaran a pensar que ells mateixos són dolents, i que la culpa dels problemes existents recau en la seva pròpia naturalesa, no en el sistema on viuen.

Hipocresia del papa Francesc

El papa Francesc participa en una campanya contra el matrimoni i les adopcions de parelles homosexuals a Eslovàquia. La seva imatge ha estat utilizada per col•lectius homòfobs i per l'església catòlica eslovaca per un anunci animant a participar en un referèndum per "garantir els valors de la família tradicional".
Això demostra que la imatge renovada que vol donar el Vaticà és una farsa. Segueix sent una institució activament homòfoba i masclista. A algú se li acudiria fer un referèndum per decidir si les dones poden conduir emparant-se en "els valors de l'automobilisme"? O un referèndum per decidir si la població negra té dret a reproduir-se emparant-se en "els valors de la raça nacional"? Seria ben absurd i gens ètic. Doncs com se li acudeix a algú recolzar un referèndum per decidir si les parelles homosexuals han de tenir els mateixos drets que la resta? No té sentit que una majoria decideixi sobre els drets d'una minoria oprimida. I a sobre encara ens volen fer pensar que el nou papa és obert i tolerant... Hipocresia.

La lluita ens manté vives

Hi ha moments pessimistes en què preferiria no saber res de la resta del món. Moments en què preferiria preocupar-me únicament per anar al gimnàs, comprar-me roba i trobar una feina amb la qual guanyi molts diners, i no saber res del món on visc. Això em va passar dijous passat a la tarda. Va ser un dia en què veia el futur del nostre país molt fosc. Em vaig sentir extremadament vulnerable i indefens en aquest sistema on vivim, i inevitablement aquest pessimisme em va portar a pensar que potser m'hauria de buscar la vida per mi sol i deixar de preocupar-me per les lluites i d'intentar construir res col•lectivament. Per sort vaig dormir una mica i se'm va passar. Però vaig veure que havia estat a prop de caure en el parany del sistema, el parany de l'alienació i l'individualisme, fruits dels sentiments de solitud i de por. Vaig estar a prop de deixar de ser persona i convertir-me només en un mer individu d'una societat desintegrada, d'una societat morta.
Ahir vaig anar a un acte que d'alguna manera necessitava. Va ser un acte inoblidable que va suposar una injecció de moral i energia. Era un acte organitzat per la CGT amb la participació de persones que havien patit i seguien patint la repressió policial. N'hi havia moltes, encara que no hi eren pas totes. Però veure unides tantes lluites diverses, sense por, denunciant el terrorisme d'estat, em va fer adonar que seguim dempeus, que seguim unides, que la solidaritat i l'alegria són la nostra força. I, sobretot, que mai, mai podem abandonar les nostres companyes assassinades, torturades o segrestades per l'estat. Mai. Perquè si algun dia ho fem, haurem deixat de ser persones, de ser societat.
Les participants:
• Rodrigo Lanza, Mariana Huidobro, dues amigues de la Patri. Víctimes d'un muntatge policial per salvar la gestió del govern municipal de Barcelona, aleshores encapçalat per Joan Clos.
• Xavier Artigas, director de Ciutat Morta.
• Alfon, condemnat a 5 anys de presó per fer de piquet en una vaga general. Víctima d'un muntatge policial.
• Representant del grup de suport de les preses de l'operació Pandora, segrestades per l'estat en la seva obsessió d'inventar terrorisme i por per acabar amb qualsevol alternativa.
• Laura Gómez, segrestada 23 dies en presó preventiva per participar en un acte simbòlic que consistia en cremar una caixa de cartró amb bitllets falsos davant la Borsa de Barcelona durant la vaga del 29M. La fiscalia demana diversos anys de presó.
• Zenon, membre de Rereguarda en Moviment, que ajuda les víctimes de la repressió.
• Andrés G. Berrio, membre de Tanquem els CIEs. Les persones migrants acostumen a ser víctimes invisibilitzades del terrorisme d'estat. Fa un any de l'assassinat de 16 persones a Ceuta, encara impune.
• Carles Guillot, membre de Stop Bales de Goma i mutilat amb la pèrdua d'un ull per una bala de goma, com moltes altres persones. El problema ara són les armes teaser, que als EUA han acabat amb la vida de moltes persones.
• Juanjo Álvarez, pare de Pedro Álvarez, assassinat per la policia fa 22 anys. Segueix lluitant perquè es faci justícia.
• Iñaki García, membre de la campanya Justícia Juan Andrés, assassinat per la policia al Raval, un barri que 'molesta' ja que no respon a la Marca Barcelona.
• Una membre de l'assemblea de Can Vies, una lluita que va acabar amb desenes de ferits, detinguts i un barri militaritzat, però també amb una victòria: la reconstrucció.
• Jesús Rodríguez, periodista de la Directa, que va denunciar la complicitat de molts periodistes-mercenaris amb la repressió institucional.
• Rosa Grau, Moi Rojo, Xavier Theros, Juanito Piquete i José Icaria, que van embellir l'acte amb música i poesia.
No és una poma podrida, és tot el cistell. No oblidem. La lluita ens fa persones.