lunes, 19 de noviembre de 2012

L’economia comença a fallar quan la deixem d’entendre


Els actual governs de la Unió Europea tenen molt per aprendre de Llationamèrica. Bàsicament, perquè ens trobem en una crisi que a l’altra banda de l’Atlàntic han estat patint durant dècades i de forma molt més intensa. Amèrica Llatina es va enfonsar als anys vuitanta per culpa de les doctrines neoliberals del Fons Monetari Internacional basades en el deute extern, l’austeritat social i la privatització. Ara el continent se n’està sortint alliberada d’aquest organisme neocolonitzador que s’abrevia FMI i que ara està posant la vista al sud d’Europa.

Ha estat molt interessant que precisament Espanya acollís la cimera iberoamericana, sobretot per la presència de polítics com Rafael Correa, president d’Equador, que s’ha mostrat crític amb la política econòmica neoliberal europea i ha parlat de com el seu petit país va començar a sortir-se’n econòmicament després de refusar l’FMI. I dic que els governs de la Unió Europea tenen molt per aprendre de governs com el d’Equador, però vaja, primer de tot fa falta voluntat d’aprendre. I una bona dosi de valentia.

Però avui, llegint una entrevista a Dilma Rousseff, la flamant presidenta del Brasil, em trobo amb això: “Pese al optimismo de esta narración, Brasil enfrenta serios problemas que impiden un crecimiento más rápido y equilibrado. El milagro de su economía se basa fundamentalmente en la exportación de materias primas, agroalimentarias y minerales. El país tiene deficiencias importantes en infraestructuras y suministro de energía, que la propia Dilma, como ministra del ramo durante el Gobierno de Lula, comenzó a paliar con su programa Luz para Todos. Los proyectos que tratan de dar respuesta a estas carencias, como las presas hidráulicas en el Amazonas, convocan la oposición de los ambientalistas y las tribus indígenas, apoyados en sus reivindicaciones por famosos como Sting o Sigourney Weaver. Otros países de la región, singularmente Perú, se han topado con similares obstáculos a la hora de explotar yacimientos auríferos, lo que demora enormemente los proyectos”.

Aleshores arribo a deprimir-me de pensar com estem de lluny d’un model econòmic ideal, que no només sigui just i benestant, sinó també sostenible. La Unió Europea d’avui tendeix cap un model que no és només insostenible (per regla general, el capitalisme no és pas sostenible) sinó que a més tendeix a ser cada cop més injust. I el que podem aprendre de països com Brasil són sortides reals a una crisi econòmica que siguin socialment justes. Però no ens confonguem com fa aquest articulista d’El País. La sostenibilitat del sistema és un valor tant o més essencial que l’anterior. I em preocupa que aquest valor no sigui només assolible a través de polítiques econòmiques, sinó que sigui necessari un profund canvi d’actitud, de pensament, un canvi cultural. Un canvi que permeti assolir una cultura econòmica on els valors no es trobin en la competitivitat i el creixement sinó en la sostenibilitat i la satisfacció, ja que són aquests darrers valors els que millor encarnen els de la justícia i el benestar reals. La riquesa no és tenir molt sinó tenir el necessari durant molt de temps, per sempre. Només així la podrem gaudir tots, classes altes i classes baixes, gent del nord i gent del sud, gent del present i gent del futur.


No hay comentarios:

Publicar un comentario