miércoles, 7 de noviembre de 2012

Gèneres, geografies, canvis i reflexions


Avui m’ha cridat l’atenció veure que a les eleccions als Estats Units la majoria d’homes han votat per Mitt Romney (52% del vot masculí) i la majoria de dones per Barack Obama (55% del vot femení). Aquesta dada m’ha sobtat bastant i m’ha fet pensar en quines poden ser les causes que la diferència de gènere acabi influint notablement en el vot electoral i, com a home, m’he plantejat què em podria apropar més a Romney que a Obama. En definitiva, aquest és un exemple que demostra com existeix encara una diferenciació entre gèneres en la societat occidental, la qual sovint es vanagloria d’haver aconseguit la igualtat de gènere o el “respecte de la dona”. Al mateix temps, cada vegada que veig noies de festa que intenten caminar forçosament amb tacons, entrebancant-se i que acaben necessitant l’ajuda de nois per caminar em pregunto fins a quin punt hem avançat en la igualtat de gèneres.

Amb tot això, em sembla que l’estudi de les relacions de gènere segueix ben viu i necessari, i em sembla molt encertada la idea que la ciència és una construcció social i que per tant no pot ser neutra, sinó que ha de tenir molt presents els problemes socials i els debats públics.

La Geografia Feminista i la Geografia del Gènere em plantegen diverses qüestions. Per una banda, entenc que la Geografia del Gènere intenta que es tinguin en compte les relacions de gènere a l’hora d’estudiar la realitat geogràfica, mentre que la Geografia Feminista té un paper explícitament més de canvi social, amb la intenció d’esborrar les desigualtats a llarg termini. Però em pregunto fins a quin punt la idea és esborrar les desigualtats de gènere o directament esborrar les diferències de gènere, és a dir, esborrar els gèneres. I en cas que fos així, seria possible esborrar els gèneres en la societat? Són prou fortes les diferències físiques entre homes i dones com per comportar diferències de gènere en una societat que sovint es fa dir “igualitària”? Fins a quin punt podríem aconseguir la igualtat de gènere mantenint la diferència de gènere? Com hauria de canviar el rol de cada gènere?

Al mateix temps, trobo que la Geografia Feminista i la de Gènere van molt lligades a les diferències culturals ja que les diferències i relacions de gènere depenen directament de cada àmbit cultural, com per exemple àrabs/europeus, rural/urbà, classe mitja/ classe baixa... Penso que això comporta que les geografies de Gènere i Feminista hagin d’adaptar-se a cada àmbit cultural a l’hora d’establir objectius més concrets o formes d’enfocar la recerca. Possiblement la Geografia Feminista té molt de sentit als països de l’Europa Occidental (una de les regions on ha sorgit amb més força) però em plantejo fins a quin punt aquesta geografia es pot aplicar d’igual manera en societats que han seguit trajectòries històriques ben diferents i de les quals som força ignorants. Per exemple, en moltes societats tribals africanes existeix una forta diferenciació de gènere i moltes segueixen practicant l’ablació, per exemple. Penso que la lluita per la igualtat de gènere en aquestes cultures (si és que estem autoritzats a realitzar-la) requereix un full de ruta completament diferent al d’Europa. [En aquest sentit, trobo molt interessant fer un cop d’ull a aquesta entrevista al programa Àgora del passat 5 de juny, on l’antropòloga i activista Adriana Kaplan explica com enfoca la lluita contra la mutilació genital femenina a l’Àfrica: http://www.tv3.cat/videos/4114251/Agora---05062012]

D’altra banda, entenc l’impacte de la globalització, de la desertització i del deteriorament de l’Estat del Benestar en l’enfortiment de la desigualtat de gènere. Però trobo que aquests tres impactes, si bé empitjoren les condicions de la dona, no són la causa principal de la desigualtat de gènere. Que les dones guanyin salaris més baixos, siguin les que van a buscar llenya i aigua, o siguin les que utilitzen més els serveis públics són diferències a priori i és aquí on radica la desigualtat. Els altres fets simplement enforteixen aquesta desigualtat donada, ja que provoca que les dones siguin més vulnerables. En aquest aspecte, si bé trobo que és necessari estudiar aquests impactes, crec que la Geografia de Gènere i Feminista no hauria d’obviar les causes principals, possiblement de caràcter més cultural, de la desigualtat de gènere.

Finalment, no voldria semblar banal però em plantejo fins a quin punt la Geografia Feminista hauria de considerar – si és que no ho fa – l’home com a víctima de la desigualtat de gènere juntament amb la dona. Penso que si bé és evident que l’home en general no pateix tant directament les conseqüències d’aquesta desigualtat, se l’hauria d’incloure perquè també és víctima del rol “d’agressivitat” o de “breadwinner” que li atorga la societat. Crec que aquests rols creen complexos i contradiccions internes a molts homes, que necessiten sovint demostrar la seva ‘virilitat’ o la seva valentia quan aquestes potser van en contra dels seus sentiments. Al mateix temps, caldria remarcar la idea que el malestar de la dona també és malestar de l’home, ja que una societat no pot funcionar si un 50% d’aquesta pateix discriminació. La discriminació de la mare, la filla, la germana, la nòvia o l’amiga és també una discriminació de l’home que se les estima. Caldria denunciar que els beneficiats de la desigualtat de gènere no són els homes, sinó uns quants interessats. Penso que seria oportú incloure aquest punt de vista en la Geografia Feminista, per tal de fer despertar molts homes en aquesta causa.

No hay comentarios:

Publicar un comentario