jueves, 18 de abril de 2013

Ceguesa d'alta cilindrada

Aquest cap de setmana el món observa el GP de Fórmula 1 de Bahrain en una ciutat, Manama, que viu sota una calma aparent, forçada per l’aclaparadora presència policial. Mentrestant, a pocs quilòmetres, la gent de Bahrain demana respecte, atenció i ajuda. Però les mirades del món no surten d’aquest circuit de cotxes d’alta cilindrada, pilots multimilionaris i noies boniques...

Passeu-vos-ho molt bé veient els cotxes de colors com donen voltes. Ja podeu agrair a la policia que hagi assassinat desenes de manifestants desarmats per tal que pugueu veure aquest espectacle encantador. Agraïu a Berny Ecclestone i a tots els pilots que siguin tan idiotes i inhumans com per desentendre’s del que passa al seu voltant, agraïu-los que siguin còmplices de la dictadura. Agraïu al dictador Al Khalifa que hagi destinat els seus petrodòlars a obrir aquest fantàstic circuit, i no a garantir una vida digna als ciutadans del seu país. Ell, el dictador, també us està molt agraït.



This weekend the world is watching Formula 1 GP of Bahrain in a city, Manama, that lives in an apparent calm, forced by the overwhelming presence of police. Meanwhile, few kilometres away, Bahraini people are asking for respect, attention and help. But the eyes of the world don’t leave this circuit of high cylinder cars, multimillionaire pilots and pretty girls...

Enjoy this weekend watching the colourful cars going round. You can thank the police for having killed tens of disarmed demonstrators in order for you to watch this wonderful performance. Let’s thank Berny Ecclestone and all the pilots for being enough stupid an inhuman to ignore what is happening around them, let’s thank them for being accomplice of the dictatorship. Let’s thank the dictator Al Khalifa for having destined his petrodollars to open this amazing circuit, instead of ensuring a worthy life for the citizens of his country. He, the dictator, also thanks you a lot. 

miércoles, 17 de abril de 2013

Despullant la democràcia


Per ‘estat de dret’ entenc: 1). La separació de poders legislatiu, executiu i judicial, 2). La celebració d'eleccions per escollir els membres de les dues cambres i 3). Estat emparat sobre una Constitució. Per ‘democràcia’ entenc, com el seu nom indica, el sistema polític que dóna el poder a la ciutadania i que generalment es desenvolupa mitjançant eleccions per sufragi universal.

Però molt sovint quan em refereixo a la democràcia, em refereixo a la democràcia real. Què es la democràcia real? Doncs el poder real. Quan parlem de poder no estem parlant de dipositar un vot en unes urnes de tant en tant, el poder va molt mes enllà, i en aquest sentit els sistemes representatius occidentals, al meu parer, es queden democràticament molt curts. Al cap i a la fi, aquests països acaben depenent de la bona voluntat dels seus governants.

Per mi la democràcia es molt més complexa i profunda. Per exemple, fixem-nos en el cas d'Egipte. Una democràcia en un estat amb altes taxes de pobresa i analfabetisme per mi no és una democràcia. Encara que tot passés per referèndum, una societat sense educació ni una vida digna és una societat sense poder. Quan parlem de poder, no només parlem de votar, no ens referim només a celebrar referèndums, no es tracta només de la llibertat de manifestació, premsa, expressió, associació, etc. Es tracta també de coneixement i possibilitats.

Una societat sense coneixement no serà pas una societat plenament democràtica, ja que li manca un poder bàsic. Aleshores, una societat com Egipte, amb un alt nivell d'analfabetisme i pobresa, i amb una greu incursió de fonamentalisme islàmic finançat per Aràbia Saudita, no constitueix, a dia d’avui, una democràcia, en absolut. Encara que el sistema polític fos com el de Suïssa o encara millor, seguiria sense ser democràtic. La ciutadania seguiria sense tenir el poder del coneixement, el qual li permet desenvolupar-se, influir en la presa de decisions i optar per les més adequades.

Un altre problema és que potser una democràcia en una comunitat molt nombrosa de ciutadans no funciona de forma òptima. A l’antiga Grècia es recomanava que les ciutats-estat tinguessin un màxim de 10.000 habitants per un òptim funcionament de la democràcia. Saltant a l'antropologia, hi ha tribus nòmades que resulten ser molt més democràtiques que els nostres estats. No dic totes, algunes. Són tribus de poques desenes de ciutadans on no sempre escullen el líder, però tenen una influència molt més gran sobre les decisions, i això es l'important en el fons, les decisions, els fets, no tant qui les executa. De fet aquest líder sovint no és un líder amb més poders que els altres ciutadans, sinó que realitza una funció de moderador, conseller. Tot el poble participa en la presa de decisions, es debaten, remarco: es debaten. Això és important, tothom té veu. No només vot, també veu.

Però tot això què pot aportar actualment en una societat organitzada en la forma d’estat? Doncs no ho sé ben bé... Però suposo que ens pot fer pensar en donar un major poder i sobirania al municipi. Actualment els municipis són un dels ens polítics més marginats en la distribució de diner públic, i és on jo crec que es podria desenvolupar millor la democràcia com a tal, si els municipis obtinguessin més autonomia, recuperessin una mica més de cohesió i es deslliguessin dels dictats de l'Estat.

martes, 16 de abril de 2013

La ciutat deshumanitzada


Durant la Segona Guerra Mundial la ciutat anglesa de Coventry va ser intensament bombardejada i destruïda gairebé en la seva totalitat. Una de les ciutats més antigues d’Anglaterra (que havia aparegut com un assentament durant l’Edat de Bronze) renaixia de nou a finals dels anys 1940, en una Anglaterra industrial i en una zona essencialment obrera.

La nova ciutat era bàsicament funcional, una ciutat on reestablir el potent teixit industrial anterior i on acomodar una massa obrera que en pocs anys passaria a formar, en bona part, l’anomenada classe mitjana consumista. Coventry va emergir com un nucli urbà eminentment industrial, adaptat a la nova realitat capitalista, però oblidant gran part del seu passat mil·lenari, abandonant la seva identitat i, el més important, evitant la possibilitat de recuperar l’essència del poble que havia estat, la ciutat compacta i compenetrada. Els carrerons de cases medievals es van convertir en carrers transitats envoltats d'alts edificis, les zones peatonals van reduir-se a centres comercials i a alguns carrers i places de la zona més cèntrica, igualment abarrotades de comerços pertanyents a les grans marques internacionals. El centre de la ciutat comercial va ser delimitat per una ronda altament transitada que acaba fent la funció de les antigues muralles, i més enllà d’aquestes muralles d’asfalt s’extén la ciutat dispersa en un oceà de cases idèntiques, fonent-se amb altres municipis com Warwick o Bedworth.

Coventry és avui una ciutat asfaltada d’edificis sense ànima només acolorida pel blau de marques com Barcklays, el groc de McDonald’s, el verd de Starbucks o el vermell de Coca-Cola, que intenten sense èxit donar color a una ciutat d’edificis marrons i grisos. Una ciutat dispersa que envia els ciutadans-treballadors-consumidors a una extensa perifèria conectada radialment amb un centre emmurallat per l’autovia. Les poques construccions antigues que queden són avui un atractiu exòtic no més interessant del que poden resultar els cinemes Odeon o l’enorme Ikea del centre. Aquesta és la ciutat deshumanitzada.

lunes, 15 de abril de 2013

A mode de recordatori...


Amb tots els meus respectes, però d'explosions amb víctimes civils n'hi ha gairebé cada setmana a països com Pakistan, Afganistan, Iraq, Líban, Nigèria, etc. Per què es fa tant ressò d'unes i tan poc de les altres? Per què sembla que unes ens afectin més emocionalment que les altres? Em sembla molt humà i natural que ens xoqui un atemptat a l'altra banda de l'Atlàntic, que es difongui i que la gent expressi el seu rebuig i tristesa. El que no em sembla tan humà i natural és no fer-ho quan els atemptats són a l'altra banda del Mediterrani.

El mateix dia dels atemptats a la Marató de Boston, també hi ha hagut cadenes d'atemptats a Iraq amb almenys 42 morts i 257 ferits.